Duplicati Backup biztonsági mentés

Az utóbbi időben elgondolkoztam, hogy az itthoni eszközeimről milyen jó lenne biztonsági mentést készíteni. Erre ügyfeleimnél folyamatosan odafigyelek, viszont valamiért eddig az itthoni eszközeimet nem tartottam fontosnak.

Így elkezdtem utána nézni, milyen lehetőségeim lennének. Alapvetően olyan megoldást kerestem, ami az alábbi problémát oldja meg:

  1. Biztonsági mentés a fájlokról
  2. Titkosítás
  3. Cloud tárhelyre történő mentés (Google Drive, OneDrive stb.)
  4. Helyi meghajtóra történő mentés

Sajnos ilyen megoldást, ami ezt tudja nem nagyon találtam, így a projektet elnapoltam és elkezdtem egy másik projekten dolgozni itthonra. Így jutottam el, hogy megtaláltam a Duplicati mentés megoldást.

Mi is az a Duplicati biztonsági mentés?

Egy ingyenes backup megoldás, aminek a segítségével könnyen tudom menedzselni, az adott gépről készülő biztonsági mentéseket, ill. lefedi a fent leírtakat.

Telepítés

Telepítése igen egyszerű, fel kell menni a Duplicati oldalára és le kell tölteni a megfelelő telepítő állományt. (majd telepíteni). Windows alatt egyszerűen next next finish módszerrel. (most nem mennék bele a részletekbe, szeretnék egy átfogó videót készíteni a programról)

Használata

Használata szint úgy nem bonyolult, telepítés után megnyitja a management oldalt.

A kezdőlapon láthatjuk a már konfigurált mentéseink állapotát, itt tudjuk az adott mentésen módosításokat elvégezni. Ill. itt tudjuk elindítani manuálisan vagy visszaállítani az adott mentést.

A mentés hozzáadása menüpontban tudunk új mentést létrehozni, vagy már meglévő mentést konfigurációt beimportálni.

Itt egy varázsló segítségével könnyedén beállítjuk, hogy hova szeretnénk menteni és szeretnénk-e bekapcsolni a titkosítást a backup-on (javasolt a titkosítás, ha külső helyre történik a mentés), mit szeretnénk menteni, milyen gyakran (ill. automatán) végezze a mentéseket a program és azt is, hogy a biztonsági mentéseket meddig őrizze meg a rendszer

A restore menüpontban több visszaállítási lehetőség közül választhatunk, itt is egy varázsló segítségével állíthatjuk be, mit is szeretnénk.

Settings menüben különféle egyéb rendszer beállításokat találunk, például jelszót itt adhatunk a felületnek vagy külső elérést tudunk biztosítani a menedzsment felülethez.

Összegzés

Tudom ez egy elég összekapott kis cikk lett, viszont nekem nagyon tetszik ennek a megoldásnak az egyszerűsége és kezelhetősége. Szerintem otthoni használatra tökéletes megoldás. Szeretném ezt a programot még jobban bemutatni, viszont ahhoz még nekem is jobban meg kell, hogy ismerjem, jelenleg én is csak tanulom a használatát. Ha érdekel maga a program kérlek látogass el a gyártó weboldalára, ahol minden szükséges leírást megtalálhatsz a használatához, sajnos csak angolul.

Néhány kép a programból:

Közösségi megosztás:

Be the first to comment

Leave a Reply