NewRelic One rendszer monitor bemutató

Nem régen kezdtem el keresni az oldalaim monitorozását korábban ellátó Zabbix kiváltásra egy üzemeltetést nem igénylő cloud rendszert. Több lehetőség is szembejött néhány google keresés után, ilyen volt például a DataDog vagy a Solarwinds AppOptics, illetve a NewRelic One, amit később választottam. Hozzáteszem, a Zabbix egy kiváló rendszer, viszont mindenképpen szükséges egy külön Virtuális gép a rendszer futtatására és jelenleg pont ezt le szeretném redukálni, csak emiatt szerettem volna leváltani a rendszert. A fő szempontom az volt, hogy legyen ingyenes vagy $1 – $5 / hó / szerver költségen, illetve GDPR kompatibilisen gyűjtse az információkat a rendszereimről.

Keresem a Monitoringom

Az első szűrés után az AppOptics rögtön kiesett, mivel nem Európában vannak a szervereik, még csak tervezik 2021-től az EU adatközpont kiépítését. Második találat a DataDog volt, nekik nagyon rugalmas az árazásuk és maga a felületük is átgondolt, sok pluginnel rendelkezik. Viszont nem álltam meg náluk tovább mentem és szembe jött velem a NewRelic. Őket már régóta ismerem, a munkahelyemen is használjuk különféle monitoringra, viszont eddig ők messze a legdrágább terméket árulták a piacon. Viszont jött a csavar számomra, mivel változott az üzleti modelljük, és már 100Gb adatig ingyenesen lehet használni a rendszerüket. Nem kellett sokat matekoznom rajta telepítettem is gyorsan a szervereimre, ugyanis jelenleg nem akkora a forgalmam, hogy a közeljövőben hamar át tudjam lépni a havi 100Gb adatot.

Regisztráció és telepítés

A regisztráció, gyors és egyszerű, néhány adat és egy e-mail cím megerősítése után már bent is voltam a rendszerben. Maga a rendszer az első belépés után rögtön egy quick start quide-al fogadott, ahol adott lehetőséget az Infrastructure agent telepítésére a szervereimre. Az agent nagyon sok rendszerre telepíthető, kezdve a Windows-al Linuxon át egészen a Mac-ig. (Természetesen a Linux támogatás is elérhető a különféle disztribúciókhoz).

Az Infra agent

Infra agent feladatat a szerver monitorozása mind a CPU mind a memória és lemez használat tekintetében. Továbbá be lehet állítani, hogy a rendszer, alkalmazás és egyéb logokat beküldje a NewRelic rendszerébe, ahol egyébként könnyű bennük keresni egyszerű lekérdezések segítségével. Én ezt nem állítottam be, mivel erre én más megoldást használok.

Az agent konfigurációja igen egyszerű, egy .yml fájl-t kell hozzá szerkeszteni minden rendszeren. Továbbá képes különféle pluginek segítségével egyéb alkalmazásokból (mint például apache) adatot kinyerni. Továbbá képes együttműködni az AWS, Azure és GCP trióval is.

APM Agent

Az APM (Application Performance Monitor) agent a legtöbb alkalmazást tudja monitorozni, kezdve a .NET-től át a Node.JS-en egészen a PHP és JAVA-ig.

Én a PHP agentet és a JAVA agentet használom. A PHP agent telepítése nem volt sajnos triviális, bő két napom ment el rá. Sajnos a különféle linux rendszeren különféle beállítások szükségesek magához a PHP-hoz és magához az agent-hez is. Szerencsére a Dokumentációs oldalon minden telepítési lehetőség fent van, csak össze kell hozni a saját rendszerünkkel.

A JAVA agent telepítése piszok egyszerű volt, én jelenleg Minecraft szervereket monitorozok vele. Egy dologra külön volt szükség, méghozzá nem a vanilla Minecraft szerver-t kell letölteni hanem vagy a Spigot vagy a Bukkit verziót és szükséges egy NewRelic plugin telepítése is a szerverre.

Összegzés

Összegezve, sikerült lecserélnem a Zabbix-ot komolyabb gond és probléma nélkül, ezzel megspórolva egy VM-et, amit más célokra át tudtam alakítani.

Nyílván én a rendszer lehetőségeinek a töredékét használom a jelenlegi formában. Viszont nyugodt szívvel tudom ajánlani bárkinek a rendszert, főleg a havi 100Gb ingyenes használattal. (Jelenleg nekem 65Gb a havi használatom).

Közösségi megosztás:

Be the first to comment

Leave a Reply