Hogyan állítsunk be SFTP-kiszolgálót Windows alatt OpenSSH használatával

Az adatok továbbítása a helyi hálózaton keresztül nem újdonság, az emberek ezt már régóta teszik. Lehet, hogy tisztában vagy azzal, amiről beszélek: ennek az egyik típusa az FTP kapcsolat. FTP-klienssel az egyik eszközt a másikhoz csatlakoztathatjuk, egyszerűen, hogy az adatokat hálózaton továbbítsa.

Mivel azonban az FTP protokoll nem biztonságos, fontolóra kell vennünk, hogy valami jobb megoldásra lesz szükségünk.

Azoknak, akik nincsenek tisztában, sokkal jobb protokoll létezik, és SFTP-nek hívják. Az SFTP-ben lévő S szó szerint biztonságost jelent (Secure). Titkosítja a kapcsolat bejelentkezési adatait és az átvitt adatokat. Tehát senki sem tud behatolni és manipulálni az adatátvitelt.

OpenSSH telepítése (és a szükséges szolgáltatások aktiválása)

  1. OpenSSH letöltése
  2. Tömörített csomag kitömörítése a Program Files mappába
  3. Nyissuk meg a PowerShell-t adminisztrátorként majd másoljuk be a következő kódot: cd “C:\Program Files\OpenSSH-Win64”
  4. Az SSH-nak két szolgáltatás futására van szüksége az egyik az ssd a másik az ssh-agent. Ezek telpítéséhez másoljuk be a PowerShell ablakba a következő parancsot: powershell.exe -ExecutionPolicy Bypass -File install-sshd.ps1 ha mindent jól csináltunk a következő üzenett kell, hogy lássuk: ssd and ssh-agent services successfully installed
  5. Csukjuk be a PowerShell ablakot
  6. Ahhoz, hogy automatikusan elinduljanak a szolgáltatások lépjünk be a Szolgáltatás kezelőbe(Services.msc) majd ott állítsuk be az automatikus indítást.

(A szolgáltatások nevei: OpenSSH Authentication Agent és OpenSSH SSH Server)

Ha ezzel kész vagyunk nincs más teendőnk mint az SSH szerver portját (22-es port) engedélyezzük Tesztelni PuTTY-al tudjuk az SSH kapcsolatot, az SFTP kapcsolatot a WinSCP program segítségével

Közösségi megosztás:
%d blogger ezt szereti: