Mi a Redis?

A Salvatore Sanfilippo által létrehozott redis egy nyílt forráskódú, memóriában lévő adatszerkezeti szerver fejlett kulcsértékű gyorsítótárral és tárolóval, amelyet gyakran NoSQL-adatbázisnak is neveznek. Adatstruktúra-kiszolgálónak is nevezik, mivel karakterláncokat, kivonatokat, listákat, halmazokat, rendezett halmazokat és még sok másat tárolhat.

A kulcsérték-tároló lényege, hogy bizonyos adatokat tárolhat, úgynevezett értékként egy kulcson belül. Ezek az adatok később csak akkor szerezhetők be, ha tudjuk a tároláshoz használt pontos kulcsot.
A Redis használata

Salvatore Sanfilippo (a Redis alkotója) szerint a Redis felhasználható az RDBMS adatbázis helyettesítésére. Most, bár semmi sem lehetetlen, azt hiszem, ez rossz ötlet lenne, mert fájdalmas lehet fájlokat használni a kulcsérték-tároló használata dolgokhoz, például a teljes szövegű keresés. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük az ACID-megfelelőséget és az adatok szinkronizálását egy kulcsérték-tárolóban: fájdalmas.

Az alábbiakban néhány, a Redis felhasználása látható, bár ennél sokkal több is van.

  • A gyorsítótárazás ugyanúgy használható, mint a memória.
  • Ranglisták vagy kapcsolódó problémák.
  • Számolás eredménye.
  • Valós idejű elemzés.
  • Törlés és szűrés.
  • Mutassa meg a legújabb elemeket a kezdőlapon

Telepítsük a Redis rendszert Linuxra

A Redis Linuxra történő telepítése elég egyszerű, de a TCL telepítésére szükség van, ha nincs telepítve a TCL egyszerűen futtassuk:

sudo apt-get install tcl

Ha ez megvan a következő parancsokat kell futtatni:

wget http://download.redis.io/releases/redis-2.8.19.tar.gz
tar xzf redis-2.8.19.tar.gz
cd redis-2.8.19
make

A szerver elindításához a következő parancsot kell futtatni:

src/redis-server

Ilyen egyszerű Linux alá telepíteni a Redis szervert. Következő cikkünkben megnézzük, hogy hogyan kell php alá cache szervernek beállítanj.

Közösségi megosztás:
%d blogger ezt szereti: