Miért blokkolja a Windows Defender tűzfala egyes alkalmazásfunkciókat?

Szinte mindenki, aki a Windowsot használja, tapasztalta, elindít egy alkalmazást vagy játékot, és felbukkan a Windows tűzfal, és azt állítja, hogy „blokkolja az alkalmazás egyes funkcióit”. Mit jelent ez, és engedélyeznünk kell-e a hozzáférést?

Miért jelenik meg ez az üzenet?

Ez az üzenet akkor jelenik meg, amikor egy alkalmazás kiszolgálóként kíván működni, és fogadja a bejövő kapcsolatokat. A legtöbb használt alkalmazásnál, például a böngészőknél és az e-mail klienseknél, ezt a felszólítást nem látja. Csak meghatározott típusú alkalmazások esetén láthatja, mint például a médiaszerverek, a multiplayer funkciókkal ellátott játékok, az online fájlmegosztó eszközök és más kiszolgálóalkalmazások.

A Windows tűzfal alapértelmezés szerint blokkolja a bejövő kapcsolatokat. De amikor először blokkolja az új alkalmazásokhoz való kapcsolódást, ez az üzenet jelenik meg. Ezután kiválaszthatja, hogy engedélyezi-e a kapcsolatot. Ez biztosítja, hogy a kapcsolatok ne legyenek némán blokkolva az Ön tudta nélkül.

A Windows 10 rendszeren a következő felbukkanó ablak jelenik meg: „A Windows Defender tűzfal blokkolta az alkalmazás egyes funkcióit”. Windows 7 és 8 esetén ehelyett a „Windows tűzfal blokkolta az alkalmazás egyes funkcióit” üzenet jelenik meg.

Engedélyezzük a hozzáférést?

Windows Defender biztonsági riasztás a Windows 10 rendszeren.

Amikor megjelenik ez a négyzet, van néhány választási lehetősége. Kattintson az „Engedélyezés” elemre, és engedélyezheti a bejövő kapcsolatok létrehozását a tűzfalon keresztül. Vagy kattintson a „Mégse” gombra, és a tűzfal továbbra is blokkolja az alkalmazás bejövő kapcsolatait.

Kiválaszthatja azt is, hogy mely típusú hálózatokon engedélyezi a kapcsolatok létesítését. Például engedélyezheti a médiaszerver-alkalmazást csak magánhálózatokon. Ilyen módon, amikor laptopját csatlakoztatja a nyilvános Wi-Fi-hez, senki sem tud csatlakozni a médiaszerverhez. Az otthoni vagy a munkahelyi hálózaton élő emberek azonban továbbra is képesek lesznek a csatlakozásra.

Amikor csatlakozik egy hálózathoz, akkor dönt, hogy nyilvános vagy magán – a Windows nem tudja automatikusan. Ezt a beállítást egy hálózat számára később megváltoztathatja a Vezérlőpulton vagy a Beállítások alkalmazásban.

Ha megbíz egy alkalmazásban, és használni kívánja annak összes funkcióját, engedélyeznie kell a hozzáférést. Ha nem engedélyezi a számítógépes játékokhoz való hozzáférést, akkor előfordulhat, hogy nem képes többjátékos játékokat fogadni. Ha ezt a felszólítást látja, és médiakiszolgálót szeretne használni a média megosztására a hálózat többi rendszerével, akkor valószínűleg engedélyeznie kell a hozzáférést ehhez. Például egy BitTorrent kliensnek szüksége van erre a hozzáférésre, hogy adatokat feltöltsön más internetes rendszerekbe.

Ha nem engedélyezi a hozzáférést, akkor előfordulhat, hogy egy alkalmazás nem működik megfelelően. Tehát előfordulhat, hogy nem tud fogadni a multiplayer játékokat a PC-játékokban, mivel a tűzfal blokkolja a bejövő kapcsolatokat.

Ha nem ismeri fel az alkalmazást, érdemes lehet a rákeresni az interneten, és további információkat megtudni. Bizonyos típusú rosszindulatú programok szerverként működnek, és tűzfal figyelmeztetést válthatnak ki. Végezzen egy vizsgálatot a kívánt víruskereső programmal, ha aggódik, hogy a számítógépén rosszindulatú programok vannak-e.

Hogyan lehet később engedélyezni vagy tiltani a hozzáférést

A Windows tűzfal nem kéri kétszer ugyanazt az alkalmazást, de megváltoztathatja a beállítást, hogy a jövőben bármilyen alkalmazást engedélyezhessen vagy tilthasson. Ehhez lépjen a Vezérlőpult> Rendszer és biztonság> Windows Defender tűzfal> Engedélyezzen egy alkalmazást vagy funkciót a Windows Defender tűzfalen keresztül.

A beállítások feloldásához kattintson a „Beállítások módosítása” elemre. Keresse meg az alkalmazást a listában, majd kattintson a Nyilvános vagy a Privát jelölőnégyzetekre annak ellenőrzéséhez, hogy az engedélyezett-e vagy sem. Ha törli az alkalmazás melletti mindkét négyzetet, akkor nem engedélyezi a nyilvános vagy a magánhálózaton történő csatlakozást. Ha mindkét négyzetet bejelöli, az alkalmazás mindkettőhöz csatlakozhat.

Az értesítések letiltása

Ha nem szeretné, ha ezeket az értesítéseket látná, és ha a Windows automatikusan blokkolja az összes alkalmazás bejövő kapcsolatait, akkor ezt megteheti.

Ehhez lépjen a Vezérlőpult> Rendszer és biztonság> Windows Defender tűzfal> Értesítési beállítások módosítása elemre.

Az értesítések letiltásához törölje a jelölést a „Értesítés, amikor a Windows Defender tűzfal blokkolja az új alkalmazást” lehetőségről. Két lehetőség van itt: az egyik a magánhálózatokhoz, a másik pedig a nyilvános.

Közösségi megosztás:
%d blogger ezt szereti: